Gustosa – Гръцки ресторант

Gustosa – най-стария гръцки ресторант! Колко романтично звучи, а колко разочароващо беше. Случката се случи днес и аз вече нямам търпение да пиша за нея.

Прекрасна почивна събота. Добрата компания на братовчедка ми. Изборът – нещо по-различно за обяд, а именно гръцки ресторант в Слатина.

Пристигнахме пред ресторанта и влязахме – беше празен и някакъв много неприятен човечец ни попита на развален български език дали имаме резервация. Казахме не и малко се учудих, че ни задава този въпрос при все, че ресторантът е празен… Преди да ни каже да седнем където си изберем, започна да ни обяснява, че това всъщност е РИБЕН РЕСТОРАНТ (б.а не както пише навсякъде гръцки) и че в този ресторант се сервира риба. Прясна риба и морски дарове дошли от гръцкото море. И идвали разни хора да търсят и да ядат пица в ресторанта. Не, това било рибен ресторант да сме го разберели преди да седнем. Всичко това ни беше разяснено доста грубо. Не знам защо не си тръгнахме още в този момент, но явно има някакво чувство любопитно, да не кажа, че всъщност беше мазохистично, което ни задържа.

За мое учудване се оказа, че този неприятен тип бил собственика на ресторанта. Да се чудиш как точно този ресторант е най-старият гръцки в София и не е фалирал с това отношение към клиентите.

Поръчахме си октопод на скара, тиквички по гръцки, тарама хайвер и домашно изпечени хлебчета. Даааа, оказа се, че менюто на ресторанта съвсем не е като на рибен ресторант и има в него какво ли не, включително и пици и гръцки боб и какво ли още не. Искахме да опитаме от този боб, както и нещо пилешко, но ни беше съобщено, че “днес няма, не са приготвени” и бяхме най-безсрамно насочвани само към рибите и морските дарове. Тъй като не пожелахме да поръчаме повече от тях казахме, че ще поразгледаме още менюто и ще изберем допълнително, при което сервитьорката, която се беше появила след неприятния гръг, ни съобщи, че ще провери дали в кухнята ще приемат тази “половин поръчка” каквото и да означава този термин. Не се сдържах и се засмях нервно – от учудване на ситуацията, от невярване, че това се случва и вероятно като заместител на гневното чувство, което се опитваше да ме обземе.

В кухнята явно бяха взели тази половин поръчка и сервитьорката започна да носи поръчаното, което без да си кривя душата ще кажа, че беше без забележки откъм вкусовите си качества и все пак нищо чак толкова особено, че да ме върне втори път в този ресторант:

18216980_10211774436010931_297912487_n

18197575_10211774457411466_1028793611_n

18197231_10211774457371465_703216259_n

По едно време неприятния собственик пак се появи и ни попита дали няма да вземем бутилка вино. Казахме, че сме с коли и водата е достатъчна, при което той вдигна учудено вежди и каза – всички сте с коли?

В заключение – явно за този собственик и в този ресторант сметка от 50лв. не е сметка и към вас ще се отнасят добре само, ако поръчвате вино, риба и морски дарове, които са най-скъпите неща в менюто и то следва да са в по-големи количества от нашия октопод…

Не оставихме бакшиш и си тръгнахме. Сигурно е само едно – че няма да се върнем там повече. Не е сигурно собственика дали си е извадил някакви изводи и дали се интересува, че ни е загубил като клиенти, все пак сме от тези дето не ядем много…или достатъчно за него.

 

Signiture

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *