От Братислава през Виена и до Прага за 10 дни

Отлагам от много време да пиша за тази екскурзия, която самостоятелно си организирахме и осъществихме през юни 2018, защото има МНООООГО какво да се пише .

Но, хайде, тази неделя ще отделя малко време и може на някой да съм му полезна с информация  🙂

И така…

Както уж не планирахме подобна екскурзия, така уж си гледах дестинации и цени в Wizz и видях, че за 80лв. двама души летим до Братислава и се връщаме.

Импулсивно купих билетите и малко след това започна трескавото търсене на хотели, цени и забележителности 🙂

Всъщност обикновено това ни е най-големият разход на всяка екскурзия – хотелът.

Реших повечко дни да прекараме в Братислава, надявайки се, че ще е по-евтина от Прага и Виена като хотели и цени, въпреки че прочетох доста мнения, че няма какво да се прави в Братислава повече от 2 дни.

Тук обаче останах изненадана и в двете насоки – първо Братислава като хотели и ресторанти не се оказа толкова евтина и второ – много ни хареса града и изобщо не съжалихме накрая, че сме прекарали повечко време там.

Ето така си бяхме разпределили екскурзията: 5 дни в Братислава с ходене до Виена през това време и 4 дни в Прага, след това връщане в Братислава за обратния полет.

Хотелът, който резервирах в Братислава беше : Hotel Matyšák

Имаше висока оценка в Booking, но малко ме притесняваше колко е далече от центъра и каква е обстановката около него, защото се намира близо до гарата (навсякъде, където споменавам гарата визирам централната гара), а знаем какви са регионите около гарата.

Всъщност притесненията са абсолютно неоснователни. На тръгване какво ли не чух и не прочетох от приятели, познати и в Интернет за Братислава – колко опасен и мръсен град е и т.н.

Не сме имали никакви проблеми – разбира се, като туристи винаги внимаваме за личните си вещи и багаж в която и да е държава.

Хотел Matyšák е на главен път и може да е малко шумно на отворен прозорец, ако стаята ви гледа към пътя. Аз помолих за вътрешна стая и беше тихичко и чисто, което е всичко, което искам от един хотел! През юни уцелихме странни жеги за Братислава и Прага и се радвахме, че в Братислава хотелът ни предостави нещо като преносим климатик. Това е всъщност най-шумното нещо от целият ни престой. Имаше 1-2 семейства с малки деца, но за разлика от в БГ децата бяха тихички, възпитани – абе все едно нямаше деца 🙂

Така че, моля ви, ако сте шумни, невъзпитани, слушате силно музика, ходите с токчета из къщи , ако сте несъобразителни като цяло и децата ви са същите и ме мразите в момента – моля ви не ходете на места, където се цени тишината и почивката! Този хотел е едно от тези места! 🙂

Въпреки че е в района на гарата и ако го видите на карта изглежда все едно е срещу гарата – това не е точно така. Нямате пряк път или достъп до гарата от хотела. От Matyšák до гарата са около 10мин пеша, а по пътя до центъра на Братислава не се минава през самия регион на гарата, ако някой като мен се притеснява от това и планира да обикаля главно пеш за забележителностите. Около 30 минутна е разходката пеш от хотела до самия център.

Друго предимство е, че точно пред хотела има и автобусна/тролейбусна спирка, от където можете да хванете както автобус до гарата – за 2 спирки, така и автобуси, които спират в непосредствена близост до друга важна и главна спирка Most SNP. От там се хващат автобусите до Виена и до Девин.

Друг добър вариант за хотел е: Tatra.

Намира се почти в центъра и е близо до всичко, а и цената е значително по-изгодна. Нямам лични впечатления от него, но не се настанихме там, защото нямаше свободни стаи за нашите дати.

Как да стигнете от летището на Братислава до Хотел Matyšák

На отиване, тъй като полетът от България е късно и не бяхме сигурни в тъмното как ще се ориентираме, си поръчахме трансфер – от хотела изпращат такси за цена 20 евро.

Може и с автобус, както направихме на връщане. Автобус 61 от гарата (която вече уточнихме е на 10мин пеш от хотела :)) стига до летището за около 30мин.

Цените на градския транспорт са много поносими в Братислава и на няколко пъти използвахме дневните им карти, които важат 24 часа и реално могат да се използват в два дни при някои случаи.

Ето основните цени на билети, които можете да си купите от автомати на спирките (на гарата автоматите приемат и плащане с карта):

– Билет за 15 минути – 0.70 евро

– Билет за 30 минути – 0.90 евро

– Билет за 60 минути – 0.70 евро

– Еднодневен билет (24 часа) – 3.50 евро

– Тридневен билет (72 часа) – 8 евро

– Седмичен билет (168часа) – 11.40 евро

Билетите се валидират веднага след качване. Валидирате ги само при първото качване.


Ето и сними от Братислава:

Трябва да кажа първо, че не сме “музеен тип” хора. Обичаме повече да обикаляме, да наблюдаваме хората, да хапваме в местните заведения, да се потопим, доколкото можем в атмосферата на самия град, който посещаваме.

В музеи отиваме само, ако сме чули, че наистина е много интересен или за да уплътним малко време 🙂

Що се отнася до ресторантите в Братислава:

Определено повечето ресторанти в центъра са тип “капанче за туристи” с високи цени и малки порции. Като цяло, ако очаквате да си хапвате обилно в Братислава, както в Турция или Испания, ще си останете с очакванията 🙂 Не препоръчвам също ресторанта на хотел Matyšák – ако ви покажа снимка на салатата си ще разберете защо, но беше толкова мъничка, че и сега ми е трудно да я намеря из снимките 🙂

Препоръчвам да прочетете повече отзиви в интернет за местенцата за хапване и да си набележите предварително такива. Ние малко подценихме този момент и уцелвахме основно капанчетата за туристи, за това не мога да съм много от полза тук.

Виена

Как да отидете до Виена от Братислава:

От спирка Most SNP можете да си вземете билети предния ден (или няколко дни предварително за по-сигурно, че ще има места за вашия час на пътуване) за автобус на Rejiojet – има си жълто гише на спирката, което няма как да объркате. Цената е 5 евро на човек в посока и се пътува около 1:30ч. до Виена.

Може да ги закупите билетите и онлайн: https://www.regiojet.com

Друг вариант за придвижване с автобус е: https://www.flixbus.bg/marshruti/viena-bratislava

Първо се бях насочила към него, но имах някакви затруднения на място да си купя билетите за Виена и за това ги взехме от Rejiojet, за което изобщо не съжалявам, защото от Flixbuss има много недоволни.

Трябва ви задължително лична карта/международен паспорт за пътуването. Навръщане от Виена ни провериха на границата.

Разходката с влак от Братислава до Виена е значително по-скъпа и за това няма да се спирам в подробности за придвижване с влак. Все пак час и половина с автобус няма какво да се мисли толкова 🙂

Във Виена придвижването е най-лесно  с метро. И FlixBus и Rejiojet не спират на централни места и за пеша е изключено да се мисли (аз проверявах и си го мислех), но пък за това с метрото е ок и ще ви отведе навсякъде. Ако сте за ден и ще обикаляте много като нас – най-добре е да вземете еднодневната карта/билет. Пак важи за 24ч. като в Братислава, валидира се веднъж на първото влизане в метрото, а цената е 8 евро.

За разлика от Париж и Мадрид няма огради, шипове (!) и др. и входът към метрото е свободен, т.е. можете да влезете и без билет, но хората са достатъчно дисциплинирани и явно нямат голям проблем с нередовни пътници. (По същия начин беше и в Прага).

Във Виена уцелихме 32-градусова нетърпима жега, боляха ни краката от ходене из Братислава и бяхме изгорели от слънцето на крепостта Девин и едва издържахме да видим 1-2 от нещата, които предварително бяхме планирали.

Понеже статията става по-огромна и отколкото си мислех, ще пиша отделна статия за забележителностите във Виена, които посетихме и ще сложа линк тук, когато е готова.

Прага

Как да отидете до Прага от Братислава:
Можете да стигнете и с автобус, което ще излезе по-евтино, но и по-дълго като времетраене, а Прага не чак толкова близо колкото Виена.

Препоръчвам ви да си купите билети за влак от тук: https://www.regiojet.com

Другият вариант е чешките железници, но съм сравнявала цените и с Rejiojet е еднакво (а даже и по-евтино), а и най-лесно. Билети може да се закупят и онлайн, аз ги закупих още от България.

Влакът тръгва от централната гара на Братислава и стига до централната гара на Прага.

В Прага си избрахме хотел сравнително в центъра и се придвижихме до него с трамвай за няколко спирки. След това сме обикаляли основно пеш.

Ще пиша и отделна статия за Прага и забележителностите и ресторантите, които посетихме.

Надявам се да съм ви била полезна с информация, ако планувате подобно пътуване! Желая ви весела екскурзия! 🙂

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *