Най-честите лъжи на “автоджамбазите”

  1. Колата е карана от жена, много е запазена… (Ако съдя по себе си и техническите си умения по поддръжка на автомобил, то това трябва да е по-скоро минус на една кола, ама…)
  2. Колата е карана от възрастна двойка пенсионери, германци. (Задължително са германци.)
  3. Колата е на реални километри! (Тук варират между 120 000 км. до към 220 000 км, а като погледнеш колко е изтрит волана (или претапициран) ти става ясно, че е на 500 000 км.)
  4. Колата е в идеално състояние, няма никакви ръжди! (Да, докато не погледнеш какво става отдолу по купето…)
  5. Колата е супер и е на малко по-скъпа цена, защото е от дилърството в Германия/Италия/Швейцария и т.н. ( Да, но в дилърствата в чужбина няма толкова стари и евтини коли, а да не говорим, че ако е взета от дилърство ще си има и съответните доказващи документи…)
  6. Не може да се тества колата, защото нямаме транзитни номера. Много ни е скъпо за всяка кола да поддържаме транзитен номер. (Да, логично, нали, само дето има транзитни номера, които важат за една година и могат да се ползват за всяка кола и би трябвало цената от около 1000лв. да не е чак толкова непосилна за една автокъща.)
  7. Колата не е пребоядисвана, няма удари, на нас не ни е изгодно вече да ги взимаме така и да ги поправяме (Докато не видиш остатъците от фолио, което е останало от пребоядисването, след което може и да отнесеш някоя псувня, за това, че си забелязал.)
  8. Колата си има сервизна книжка. (Има си в повечето случаи един хвърчащ лист, който изобщо не е ясно колко точно е фалшив, а там където си има “книжка” в повечето случаи не е водена в последните години.)

 

И като капак, ако не са те метнали в първите 10 минути ти казват: Е, какво искате, това е 10 годишна кола!

Искам просто да не ме лъжете и да ми я продадете като 10 годишна кола.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *