Крушунски водопади

Главният водопад на Крушунските водопади (наречени още „Маарата”) се спуска от височина 20 м., разделя се на няколко части и създава още няколко водопада. Покрай водите му е изградена екопътека от мостове и стълби, която криволичи покрай естествено образуваните водни падове.  Водата събрала се в тези своеобразни малки езерца изглежда наситено светло синя и създава впечатление за вълшебство.

DSC00029

Водата на Крушунските водопади е оцветена в ярко синьо, което се дължи на разтворения травертин вътре. Това е вид варовик, който е пясъчен на цвят, но когато пуснат във вода, отделя син цвят. Среща се в топли минерални води или води, богати на калций, тъй като се получава чрез отлагане на калциев карбонат, характерен за такива извори.  Екопътеката води до началната точка на извиране на водата, която е скрита в пещера. Хубаво е да изберете период, когато не пътуват много хора (както по празниците и почивните дни), защото мястото буквално се пренаселва и трябва буквално да се прескачате с всички останали, за да можете да разгледате мястото или пък да се редите на опашка, за да се снимате до някое приказно оформено кътче.

DSC00032

Трябва да се отбележи, че в началото на екопътеката има бариера и за посещение на природния феномен се изисква заплащането на вход, макари и символичен.

Заслужава си да се отдели един ден, за да се посети това „магическо място”. Някои казват, че водопадите били места, където човек се пречиства и изцелява, тъй като във въздуха около тях се образува наситеност на отрицателни йони.

Какво още да видим:

Пропастта “Вранница” се намира само на 4 км от селото. След табелата за селото завивате наляво по асфалтовия път за с. Кърпачево. Когато стигнете големия завой, пред очите ви се разкрива прочутата пропаст.В района са изградени много екопътеки, които Ви водят до местните забележителности.Тук се намира и Деветашката пещера. До нея може да стигнете след моста на река Осъм по пътя за село Деветаки. Тръгвате по десния бряг по течението на реката. Пътеката е с туристическа маркировка но на места липсва. Пещерата е с най-голямото преддверие в Европа. Тя е най-голямата от 60-те пещери в района на Деветашкото плато. Каскадата от езера и водопади във вътрешността разкрива великолепието на подземната природа.Околността има и богата история. През V в. пр. Хр. района е бил населяван от тракийското племе усдикензи. Тук е намерено едно от най-ценните съкровища – Летнишкото. За римския период свидетелстват останки от крепост, намиращи се южно от селото. През Средновековието районът е бил философски център на скалните монаси – Исихасти.

Използвайте този линк, за да резервирате хотел в Booking и да получите 10% обратно: Booking.com

Signiture

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *