Да посетите ли Прага?

Винаги съм мечтала да посетя Прага – “Златна Прага” и бях страшно развълнувана и малко разочарована, защото не си представях града точно така.

Представях си го повече като картинките в интернет – онзи известен романтичен мост с фигурките (Карлов мост), по който се разхождат двама влюбени.

Очаквах нещо такова:

Да, обаче – не – имам чувството, че в Прага се беше изсипал целия свят туристи. Не само, че не можеш да направиш нормална пейзажна снимка в центъра на града, където през цялото време те влече тълпата, но и себе си е трудно да снимаш. Ето една моя снимка, като се има предвид, че съм се старала да избегна доколкото мога тълпата 🙂

Ако пък сте там през уикенд е още по-кошмарно – това важи и за многочасовите опашки, които ще трябва да изтърпите, за да влезете в по-известните забележителности – Двореца и Златната уличка.

Сега, когато започвам по-скоро негативно да не си помислите, че съм останала недоволна от Прага – като изключим тълпите туристи, част от които и ние – Прага е прекрасен и красив град и има много места, които можете да посетите.

Най-прекрасния ми спомен от Прага обаче са пушено-печените свински ребра, които ядох два пъти. А аз не обичам месо. И това го казвам, не за да сравня колко лоша е Прага, защото не е чак толкова, колкото я описвам в разочарованието си от тълпите, а за да наблегна колко вкусно беше месото 🙂 Само заради тези пушено-печени чешки ребра сега постоянно се озъртам дали няма wizz air да пуснат директни полети до Прага, за да не се разкарва излишно човек до Братислава 🙂 Не че не ми хареса в Братислава – даже напротив, някак си веднага си го припознах това място и където и да се разхождахме от там – Прага, Виена – навъръщане с облекчение казвах: “Ох, стигнахме си вкъщи” 🙂

Да минем по същество с малко “по-сухи” факти, ако решите да следвате нашите стъпки: инфо за хотел, ресторанти, храна, придвижване

Хотел

Избрах хотел Petr поради високия рейтинг в Booking, сравнително централното му местоположение и сравнително изгодната цена. Не бях съвсем наясно доколко положението му е удобно за ходене пеш до забележителностите, но се оказа, че мястото е идеално и навсякъде може да се отиде пеш.

От летището не мога да бъда полезна с информация как се стига, тъй като пристигнахме с влак от Братислава. (Rejiojet – жълт влак, който трудно може да се обърка, поне от гарата в Братислава) 🙂

 От централната гара в Прага се хваща трамвай номер 9 до хотел Petr. Спирката, на която трябва да се слезе е SVANDOVO DIVADLO. От там до хотела е 3 мин. пеш.

Билети за градския транспорт на гарата могат да се закупят и от гишета, и от автомати. Цената на билет за 24ч. е 110CZK, а за 72ч. 310CZK (да, неудобство е, но навсякъде се плаща в чешки крони, така че е добре да имате предварително малко крони в себе си, за местата, където не може да се плаща с карта. Ако не ви достигнат в хотел Petr може да се обменят на добър курс. Пак там можете да си вземете и билети за градския транспорт.)

Хотела беше чистичък и тихичък, стаята ни малко мъничка, но само за преспиване след разходки си беше супер. Няма климатик, което е важно да се спомене и нямам представа в много горещи дни дали няма да е сериозен недостатък. Прави впечатление, че доста хотели и в Прага, и в Братислава нямат климатици и трябва специално да се гледа за това в удобствата. Сравнявам с БГ – обикновено всички хотели имат климатик и рядко се сещам специално да гледам в удобствата на хотела.

Ресторанти, храна

След това въведение за ребърцата, няма как тук да не напиша къде да ги хапнете. Ресторанта се намира в центъра и се казва U Rudolfina. Любопитно е, че нямат меню на английски, а явно мястото е популярно и сред чужденците. Сервитьорите препоръчват на английски: джолан или ребра и гледаш всички чужденци ядат едно от двете :))) Бира – каквато донесат – все е хубава, а и не сме големи бирени фенове. Питахме за “Козела”, но я бяха свършили.

Не си поплюват и с количествата храна, и  с количествата бира в Чехия:

Специални благодарности на Тереза – една много талантлива чехкиня, която се занимава с видеопродукции в България и по света и която ни “открехна” за местата за хапване и изготви програма на забележителностите, които задължително да видим.

По нейна препоръка използвахме и приложението maps.me, за което изобщо не съжалявам и вече използвам всеки път като се шматкаме в друга държава. Приложението дава възможност да си набележиш маршрут по забележителностите и след това дава маршрут за пеш до тях от зададена начална точка.

Още кръчми, които са препоръчани са:

-U zlateho tygra (за бира, но трудно се намира място)

-U hrocha (за бира, автентична кръчма)

-Malostranska pivnice

Към храната не бива да пропускате и “муцунките на алф” – това аз си го измислих, понеже не запомних как се казват тези вкусотии:

Най-вкусните, които опитах бяха в близост до Карловия мост и имаше опашка за тях – хрупкави отвън без да са много препечени и пухкави отвътре 🙂 Има ги в няколко различни вкуса, включително пълни със сладолед. Аз препоръчвам тези с ягоди и ванилов крем…ммм

Забележителности:

Имахме няколко дни на разположение и въпреки че си мислех, че програмата ни не е много натоварена – всеки ден се връщахме изтощени до краен предел в хотела.

Имахме предварителна програма кой ден какво кога да посетим, но в движение променихме повечето неща, според изтощеното ни физическо състояние 🙂

1. Хълмът Петрин

Хотелът ни се намираше точно до парка Петрин, който всъщност е малък хълм, което е една от забележителностите и мисля, че беше едно от първите места, които посетихме. На върха на хълма се издига по-малка версия на Айфеловата кула, а в подножието е и паметникът на жертвите на комунистическия режим, който е доста впечатляващ.

До върха на хълма, можете да се разходите или да се качите с нещо като влакче. По наше време не работеше за профилактика и се качихме пеш. Доста хора се разхождат в парка, с деца, с кучета…

2. Pražský hrad и Кралският път

Една от главните ни цели беше да минем по т.нар. “Кралски път”, който минава през голяма част от центъра на града и през по-големите забележителности – Златната уличка, Замъкът, Карловият мост. Това е всъщност пътят, който кралете е трябвало да преминат, преди коронация, така че искахме и ние да се почувстваме като крале следвайки техните стъпки 🙂

3. Разходка с лодка по р. Вълтава

В плана, който изпълнихме беше и вечерна разходка с лодка по река Вълтава. Ако сте през лятото като нас тази разходка може би не е много удачна, защото се стъмва късно и в общи линии виждате всичко на смрачаване, а идеята е да се види нощем, когато е тъмно и цяла Прага свети 🙂 Така че, ако сте лятото, препоръчвам да си резервирате обедната разходка – тя е и по-евтина, а пеш да си се разходите по тъмно из града.

От този линк можете да си резервирате билети за лодките: https://www.getyourguide.com/prague-l10/prague-by-night-3-hour-dinner-cruise-t71256/?referrer_view_id=083235dd7528d456791510f7c665d6c9&referrer_view_position=0

Ние отидохме да си купим билетите на място, защото искахме да се разходим и да видим точно мястото, от където тръгват. Придвижихме се до мястото с трамвай, който тръгваше от хотел Petr. За пеш е малко далеч, но не е невъзможно, ако си предвидите повечко време.

Лодката вътре и шведската маса. Храната учудващо за мен беше много вкусна и разнообразна и е добър вариант да се опитат различни неща от чешката кухня. Има всякакви неща, разбира се, и за всеки вкус, включително пържени картофки :)))

Лодката отгоре. Всички се бутат там, защото има и жива музика. (не на всички лодки)

Аз предпочитам вътре, където беше по-спокойно, а и някак по-романтично 🙂

4. Най-малката уличка в Прага има светофар, за да могат да се разминават пешеходците:

И още малко:

Случайно попаднахме на тази изложба – фигурки от метал:

Какво ли няма в Прага…включително нещо като фонтан, представляващ движещи се фигурки, ходещи по малка нужда:

Като жена нямаше как да не ми направи впечатление, че O bag имат магазин на два етажа в Прага:

Някой си правеше балончета:

И друго, което ми направи впечатление са тези неща – навсякъде ги продаваха из магазините, но нещо ме достраша да опитам например от шоколада 🙂

Докато сме на разходка:

Типична архитектура на къщичките. Доста магнитчета за хладилник се продават с такива форми и са много сладки 🙂

Посетихме и народния музей и вече не си спомням какво друго… единствено ни остана Златната уличка, до която не можахме да се вредим, защото я пропуснахме и решихме да я оставим за последния ден. Той пък се оказа събота и опашката за вход беше километрична. Успокоявах се, че трябва да оставим и нещо за следващото посещение 🙂

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *