в. Безбог

Връх Безбог е едно от местата, които силно са ме впечатлявали. Определено и името на върха допринесе, за да си изградя една по вълшебна представа за него.

Пирин_-_Връх_Безбог_и_Безбожко_езеро

На върха е оформена голяма каменна камара, с която е свързана легендата за името Безбог. Бог Перун имал хубава дъщеря, която живеела край Самодивските езера, но в съседния циркус живеел бог Бес, който решил да грабне хубавицата. Брат ѝ Дженгал (виж връх Дженгал) научил за намеренията му и го подгонил, докато накрая не го настигнал на връх Безбог. Там го убил и го затрупал с камъни – камарата създава точно такова впечатление.

Има и друго обяснение за името на върха – по турско време тук било устроено “безбожно клане” на моми, които перяли платната си в езерото (Безбожкото езеро).

За езерото се знае, че в него падат лавини, затова през зимата не е препоръчително да се минава около него. Водата, която се стича от езерото, дава началото на Безбожката река.

До езеро Безбог може да се стигне с лифт. То е много красиво, разположено в подножието на връх Безбог и близо до хижа Безбог. Водата е кристално чиста и прозрачна.

Безбог_и_езерото

Посетих мястото в разгара на лятото и имах възможността да се кача до Безбог по тениска, това обаче било изключение, както ми казаха, хора, които са го посещавали доста пъти и якето никога не е излишно на подобно място, което се намира на 2645м. надморска височина.

DSC-0000178

DSC-0000169

Чудесна отправна точка за посещение е гр. Добринище, където има много места за нощувка и уникален минерален басейн 🙂

Използвайте този линк, за да резервирате хотел в Booking и да получите 10% обратно: Booking.com

Signiture

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *