ВиК на стара къща

Около 6 месеца се “борих” с ВиК, за да прекараме вода и канализация на стара къща, която решихме да приведем във вид за ползване с луксове като водопровод и канализация. Сега, когато сме почти на финалната права, реших да разкажа за процеса, който никак не е лек и напълно ясен за човек, който идея си няма от ВиК, строителство и свързаните с това процедури.

Тук е моментът (още в началото) специално да благодаря на ВиК проектанта – инж. Пламен Петров, който случайно намерих в Интернет и който още при самото ми запитване ми обясни максимално подробно какво и защо ми е нужно. Освен това се справи прекрасно и със самия проект, а и заради цялото внимание което ни отдели с две ръце го препоръчвам на всички, на които им предстои подобно начинание. Няма да споменавам конкретни цени, защото може да има промени във времето, но няма как да не спомена, че цените, при които работихме бяха изключително конкурентни, а и да не говорим сравнено с цените, които могат да ви дадат самите ВиК дружества.

Това са данните за контакт на ВиК проектанта:

Планик 21 ЕООД
инж. Пламен Петров
Телефон: 0878990142
www.vikprojects.wordpress.com

(Услугите му ползваха и наши съседи, така че от две места е проверен 😉 )

И специални благодарности на геодезистите, за които ще стане дума малко по-надолу. Бяха ми препоръчани на мен и аз сега ги препоръчвам на всички, които имат нужда от подобна услуга.

Данните за контакт са:

Ирина Пидова
тел: 0879111978
E-mail: i.pidova@gmail.com

Ако ви предстои вкарване на ВиК (вода и канал) в стара къща (защото, ако строите нова къща процедурата е малко по различна) и си мислите, че: отивате във ВиК – плащате примерно 2000лв. и след 1-2 месеца те ви се обаждат и казват – “Всичко е готово, вече сте наш клиент – имате си вода и канал и от следващия месец ще си получите първата сметка за изразходваното – ще останете разочаровани и трябва да се подготвите психически за мааалко по-сложна и дълга процедура. Всъщност, съвсем логично е да си мисли човек, че процедурата не трябва да е особено тежка, дълга и нерзбираема – нали все пак ставаме клиенти, от които дружеството ще печели, би трябвало максимално да улесняват бъдещия абонат. Все едно да си вкараш Интернет…. Но…с ВиК не е така. И с ЧЕЗ не е така, ама това е друга дълга тема, която сега няма да зачеквам повече.

“ВиК – Битка в няколко рунда”

Първи рунд

Oтиваме във ВиК дружеството, което отговаря за нашия регион. В случая – ВиК София област (Различно е за София-област и София-град). В google maps адреса не се показва на правилното място, та ако не сте много запознати с района на бул. Рожен към Илиянци и сте си пуснали google навигацията, това е първия удар под кръста 😉

Не се подлъгвайте – нека ориентир ви бъде стадион “Локомотив” – като го подминете в посока Илиянци и пресечете улицата на ъгъла ще откриете невзрачната сграда на ВиК София-област.

Рунда завършва с точка за ВиК.

Втори рунд

Следва малко объркване от къде точно се влиза – няма табели/знаци за някакъв ориентир. След кратко лутане се бърнахме към охраната да ни каже къде точно да отидем за Техническата служба. Охраната любезна (изненадващо, като имаме предвид, че вероятно й се налага да обаснява на всички) ни насочва да минем по пътечката покрай сградата и да се натъкнем на вратата, която е за нас. На тази врата вече откриваме опознавателен знак, че това е правилното място за приемната на Техническата служба.

За щастие поне няма хора, няма опашки (действието се развива на 07.01), няма теглене на билетчета и чакане за повикване на номерчето. В приемната ни посреща мило и приятно момиче, което също ме изненада. Някак си съм предубедена да очаквам грубо отношение или показна досада от чиновниците/служителите зад гише. Ах, как ги дискриминирам само с тази предубеденост. (Сега е модерно да се говори за това, за това го вмъкнах…)

Добрееее…. – точка в наша полза в този рунд.

Трети рунд

Бях се подготвила предварително и си бях свалила от Интернет и попълнила необходимото заявление, но в приемната бяха сложили принтирани заявления за необходимите услуги, така че и да не сте толкова организирани пак ще свършите работа, ако сте си взели останалите необходими документи (нотариален акт, скица и т.н.)

Подава се заявление за издаване на “Изходни данни” за външни връзки, т.е. до двора – тръбите навътре се играят в друга среща. Дават ви входящ номер и ви казват да проверите дали са готови след около 20 работни дни, нищо, че нормативно срокът е заложен по-кратък, ама сега подробности. А, да не забравим в края на този рунд – плащате си 120лв. за издаването на тези данни.

Тук завършваме на равно.

Четвърти рунд

След 20 дни данните са готови, ама го няма Управителят, който трябва да ги подпише. Така минават още две седмици и заради голямото забавяне ни звънят по телефона, за да ни кажат, че са готови. Самите данни представляват два листа – схема на имота с червени и сини чертички – отбелязващи, че има канал и водопровод (защото може и да няма и тогава сигурно мача ще се развие в една “мътна и кървава”) и един лист описание относно параметрите на водопровода и канализацията и насоки за проектиране за присъединяването. Отивате да си ги вземете и ви казват, че сега трябва да внесете при тях проект за изграждане на ВиК за съгласуване.

Точка за ВиК.

Пети рунд

Започвате да търсите проектант ВиК, за да ви изготви проекта. Оказва се не толкова лесно начинание, ако нямате някой познат или познат на познат, който да препоръча някого. Първо опитвам с познати, след това с познати на познати, но нямам търпение да чакам много, като знам вече с какви бързи срокове се придвижват документите във ВиК и опирам до google. Повечето проектанти, които откривам там са част от строителни фирми, някои директно са си написали в сайта, че не извършват ВиК като отделно проектиране, а само с проект за строителство. Все пак откривам 2-3ма и им пускам запитване за оферта. Супер адекватно и бързо се включва проектанта, похвален по-горе ;). Намирам и информация в сайта на ВиК София, че извършват проектантски услуги – само че на космически цени. Първоначално си мислех да ги използвам тях. Незнайно защо си мислех, че в самото ВиК трябва да си имат много специалисти и да е най-изгодно и лесно да се работи с тях. (емоджи заливащо се от смях)

ВиК повежда убедително.

Шести рунд

След като сте си намерили читав проектант, който като на дете ви е обяснил какво следва нататък, разбирате, че сте пропуснали една стъпка. За да ви направят проект трябва преди това да сте си направили геодезическо заснемане.

За щастие си бяхме правили комбинирана скица скоро и познат ни беше свързал с геодезистите (които пак препоръчвам горещо!), така че този рунд ни се разминва малко по-леко и бързо ни зашиват веждата. Уговаряме си дата за геодезическото заснемане и след още известно време то се провежда и накрая си вземаме документа. А то времето си лети (ако някой се е чудил в началото защо казвам, че около 6 месеца продължи борбата).

И вече стигаме до проекта. Изпращаме по имейл всичко на проектанта и изчакваме проекта да стане готов.

Точката е за ВиК.

Седми рунд

С готовия проект в поне 4 екземпляра и останалите документи и заявления (Папката ВиК вече е доста дебела) се запътваме към ВиК за съгласуването на проекта. За съгласуването си плащаме 144лв. взимаме си входящо номерче и чакаме т.нар. Съгласувателно писмо.

Точка за ВиК.

Нокдаун

Има още рундове, но тук падаме в нокдаун.  Както мой близък се изрази – трябва някой абсолютен гений да е измислил толкова сложна и тромава процедура съвсем умишлено. Нормален човек, колкото и да се опитва да усложни процеса няма да може да измисли чак такава сложнотия.

Да не си мислите, че след като проекта ви е съгласуван това е края – не, нищо подобно!

След като си вземете съгласувания проект (може и да не го съгласуват или да ви накарат да направите някакви промени) ще ви ударят отново под кръста, докато се опитвате да се изправите и ще ви кажат, че трябва да си съгласувате проекта и с ЧЕЗ и с ГАЗ (ако има). И да си вземете разрешение от общината за разкопаване.

В нашия случай плащаме някаква символична сума в общината за разрешението за разкопаването и около 74лв. за съгласуването в ЧЕЗ. ГАЗ нямаме.

С тоя куп документи пак трябва да се намериме в приемната на ВиК – подписвам един куп документи, вече не знам какви, нито ме интересува и плащам още 180лв., за да сключи с мен договор ВиК. (Каквооо?) Дават ми още един входящ номер и един протокол за съответствие, който трябва да занеса на Техническия на района, където е къщата и където ще се копае.

Всъщност след като се срещнете с него ще се окаже, че първо ще трябва да организирате копането, слагането на водомера и пломбирането и чак тогава той ще попълни този протокол, който да върнете в приемната на ВиК.

За копането ще трябва да си намерите хора, да си наемете багер, да си купите всички части, тръби, шахти и т.н. Ако питате в приемната на ВиК – може ли вие да го направите това, все пак сте ВиК – ще ви кажат, че не навсякъде се съгласявали да копаят, ако било много сложно нямало да се съгласят. Не ни насочват наникъде – казват намерете си хора. Официално не може да си заявите тази услуга и официално не са ви я отказали.

Като си намерите хора и си свържите всичко след това вече ВиК ще подпише окончателния договор с вас. Честито! Вече сте клиент на ВиК! То си е за черпене.

След нокдауна нямате спомен успяхте ли да се изправите или не, но мача вече е свършил иии… това, което ни ви убива ви прави по-силни 😉

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *